niedziela, 11 grudnia 2011

ciekawostki!


Zielona herbata
 pochodzi z Chin i jest połączona z wieloma kulturami w Azji: od Japonii po Środkowy Wschód.
Współcześnie zielona herbata rozprzestrzenia się na Zachodzie, gdzie wciąż najpopularniejszym rodzajem tego napoju jest herbata czarna. W krajach, gdzie uprawia się herbatę, wytwarza się wiele rodzajów zielonej herbaty. Różnią się od siebie z uwagi na specyficzne warunki uprawy, sposób przetwarzania i porę zbiorów.
W kilku ostatnich dziesięcioleciach zielona herbata przechodziła wiele testów medycznych, których celem było ustalenie, czy rzeczywiście, jak się powszechnie sądzi, ma ona właściwości zdrowotne, a szczególnie przypisywany jej wpływ na zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby serca oraz na niektóre odmiany raka. Sądzi się także, że spożywanie zielonej herbaty pomaga w kontrolowaniu wagi ciała.

Jest ona czymś nieodzownym w medycynie chińskiej i japońskiej, która opiera się na naturalnych elementach, biologicznych. Zawiera ona witaminy takie jak A, B, B2, C, a także wiele minerałów i mikroelementów. Liczne badania naukowe potwierdzają, że znajdujące się w tej herbacie składniki pomagają w walce z różnymi dolegliwościami, które dokuczają współczesnemu człowiekowi. Oprócz właściwości przeciw chorobowych działa również uspokajająco, antydepresyjnie, poprawiając samopoczucie i nastawienie do świata zewnętrznego. Zawiera w sobie wiele olejków eterycznych, aminokwasów i wiele innych. Oddziałuje ona na wszystkie części ciała, docierając aż do mózgu, gdzie zaprowadza spokój i harmonię. Warto pić ją każdy dzień co przyczyni się do polepszenia zdrowia i samopoczucia.

Działanie zielonej herbaty:
  • powstrzymywanie niektórych chorób jak np. choroba Alzheimera, choroba Parkinsona.
  • działa zapobiegawczo niektórym rodzajom raka, szczególnie rakowi piersi.
  • pomaga w leczeniu stwardnienia rozsianego.
  • przeciwdziała niszczeniu komórek i błon międzykomórkowych przez niwelacje rozprzestrzeniania się wolnych rodników, proces ten ma miejsce podczas utleniania.
  • redukuje poziom złego cholesterolu w organizmie przez obniżenie produkcji trójglicerydów i zwiększenie poziomu dobrego cholesterolu.
  • podwyższa poziom noradrenaliny, która wpływa na przyśpieszenie metabolizmu.
  • japońscy naukowcy stwierdzili, że można spalić 7-80 dodatkowych kalorii pijąc dziennie 5 filiżanek zielonej herbaty, niejaki Nicholas Perricone twierdzi, że w ciągu 6 tygodni można zrzucić 4,5 kg pijąc zamiast kawy zieloną herbate.



Czerwone wino, pite w nadmiarze, jak każdy inny alkohol nie służy ani naszemu zdrowiu, ani urodzie. Jednak jedna lub dwie lampki czerwonego wina to dawka dobrego humoru i... zdrowia! Zawiera ono  flawonoidy, które przeciwdziałają utlenianiu się złego cholesterolu LDL, a także chronią przed zakrzepami i udarem mózgu. Natomiast silne przeciwutleniacze, do których należy m.in kwercetyna, zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za chorobę wieńcową. Do listy leczniczych właściwości możemy bez wątpienia dołączyć korzystny wpływ na wzrok. Zawarty w winie związek o nazwie resveratrol hamuje wzrost nowych naczyń krwionośnych odpowiedzialnych za choroby oczu. Ten sam związek może także działać jako przeciwutleniacz antynowotworowy. Jako ciekawostkę można dodać, iż resveratrol stosowany był już w starożytności na Dalekim Wschodzie, jako środek o leczniczych właściwościach. 
Czerwone wino zawiera około dziesięć razy więcej antyoksydantów niż białe, wobec tego redukcji ulegają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek.Co więcej, związki antyoksydacyjne pochodzące z wina charakteryzują się znacznie większą skutecznością niż witamina E. Ponad to wino ma w swoim składzie potas, wapń i magnez, a niektóre gatunki zawierają przyswajalne żelazo, aminokwasy oraz rozpuszczalny błonnik. Spożywane podczas posiłków korzystnie wpływa na proces trawienia - zwiększa wydzielanie śliny i poprawia ukrwienie układu pokarmowego. Delikatne drażnienie ściany żołądka niewielkimi dawkami alkoholu może powodować wzrost  odporności na działanie kwasów trawiennych .Zapewne stąd wziął się zwyczaj serwowania wina do obiadu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz