JAJKA
Już w starożytnym Egipcie naturalne metody pielęgnacji cery cieszyły się powodzeniem. Przykładem jest maseczka na bazie jajek, która jest świetnym i tanim kosmetykiem. Jajka zawierają cholesterol, który nawilża i chroni skórę przed wysuszeniem, witaminę A, która odmładza oraz lecytynę, która jest naturalnym przeciwutleniaczem o właściwościach zmiękczających, odżywczych i nawilżających.
Najwięcej substancji odżywczych jest w żółtku jajka m. in.:
Składnik | Zawartość w 100 [g] |
Wartość energetyczna | 143 kcal |
Białko | 12,6 g |
Tłuszcz ogółem | 9,9 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 3,1 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 3,8 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 1,4 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 74 mg |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 1148 mg |
Węglowodany | 0,8 g |
Błonnik pokarmowy | 0 g |
Witamina A | 487 I.U. |
Witamina D | 35 I.U. |
Witamina E | 1 mg |
Witamina K | 0,3 µg |
Witamina C | 0 mg |
Witamina B1 | 0,1 mg |
Witamina B2 | 0,5 mg |
Witamina B3 (PP) | 0,1 mg |
Witamina B6 | 0,1 mg |
Kwas foliowy | 47 µg |
Witamina B12 | 1,3 µg |
Kwas pantotenowy | 1,4 mg |
Wapń | 53 mg |
Żelazo | 1,8 mg |
Magnez | 12 mg |
Fosfor | 191 mg |
Potas | 134 mg |
Sód | 140 mg |
Cynk | 1,1 mg |
Miedź | 0,1 mg |
Selen | 31,7 µg |
Cholesterol | 423 mg |
ZIEMNIAKI
Zawierają więcej witaminy C niż jabłko i dynia. W ziemniakach są też witaminy A, B1, B2, B3, B6 i PP. Jest ich niewiele, ale, że ziemniaki jadamy dosyć często, to są ich ważnym źródłem. Bulwy ziemniaka zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom cholesterolu. Prawie nie zawierają tłuszczu i dostarczają mało kalorii - 77 kcal w 100 g. Do tego mają właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu równoważą kwasotwórcze oddziaływanie na organizm mięsa, z którym je zwykle podajemy.
Ziemniaki mają sporo potasu, który obniża ciśnienie krwi oraz magnez, który jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres. Mają też nieco wapnia, żelaza i fosforu. Ciekawostką jest, że stare ziemniaki są bardziej kaloryczne niż młode, ale mają mniej witaminy C. Za to zawierają więcej potasu i fosforu, witamin B1 i B6.
PIWO I STAWY
Nadmierne picie piwa może zaowocować bólami w stawach. Przyczyna? Zawarte w piwie puryny mają zdolność przekształcania się w kwas moczowy, ten z kolei odkłada się w stawach powodując ból podobny do bólów reumatycznych. Choroba ta nosi nazwę dny moczanowej lub podagry. Pamiętajmy jednak ze wypicie 1 piwa na wieczór nie zaszkodzi ;)
I coś na poprawę humoru:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz