czwartek, 8 grudnia 2011

Ciekawostki dietetyczne

JAJKA
Już w starożytnym Egipcie naturalne metody pielęgnacji cery cieszyły się powodzeniem. Przykładem jest maseczka na bazie jajek, która jest świetnym i tanim kosmetykiem. Jajka zawierają cholesterol, który nawilża i chroni skórę przed wysuszeniem, witaminę A, która odmładza oraz lecytynę, która jest naturalnym przeciwutleniaczem o właściwościach zmiękczających, odżywczych i nawilżających. 
 Najwięcej substancji odżywczych jest w żółtku jajka m. in.:

SkładnikZawartość
w 100 [g]
Wartość energetyczna143 kcal
Białko12,6 g
Tłuszcz ogółem9,9 g
Kwasy tłuszczowe nasycone3,1 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone3,8 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone1,4 g
Kwasy tłuszczowe omega-374 mg
Kwasy tłuszczowe omega-61148 mg
Węglowodany0,8 g
Błonnik pokarmowy0 g
Witamina A487 I.U.
Witamina D35 I.U.
Witamina E1 mg
Witamina K0,3 µg
Witamina C0 mg
Witamina B10,1 mg
Witamina B20,5 mg
Witamina B3 (PP)0,1 mg
Witamina B60,1 mg
Kwas foliowy47 µg
Witamina B121,3 µg
Kwas pantotenowy1,4 mg
Wapń53 mg
Żelazo1,8 mg
Magnez12 mg
Fosfor191 mg
Potas134 mg
Sód140 mg
Cynk1,1 mg
Miedź0,1 mg
Selen31,7 µg
Cholesterol423 mg
ZIEMNIAKI

Zawierają więcej witaminy C niż jabłko i dynia. W ziemniakach są też witaminy A, B1, B2, B3, B6 i PP. Jest ich niewiele, ale, że ziemniaki jadamy dosyć często, to są ich ważnym źródłem. Bulwy ziemniaka zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom cholesterolu. Prawie nie zawierają tłuszczu i dostarczają mało kalorii - 77 kcal w 100 g. Do tego mają właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu równoważą kwasotwórcze oddziaływanie na organizm mięsa, z którym je zwykle podajemy.
Ziemniaki mają sporo potasu, który obniża ciśnienie krwi oraz magnez, który jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres. Mają też nieco wapnia, żelaza i fosforu. Ciekawostką jest, że stare ziemniaki są bardziej kaloryczne niż młode, ale mają mniej witaminy C. Za to zawierają więcej potasu i fosforu, witamin B1 i B6.

PIWO I STAWY
Nadmierne picie piwa może zaowocować bólami w stawach. Przyczyna? Zawarte w piwie puryny mają zdolność przekształcania się w kwas moczowy, ten z kolei odkłada się w stawach powodując ból podobny do bólów reumatycznych. Choroba ta nosi nazwę dny moczanowej lub podagry. Pamiętajmy jednak ze wypicie 1 piwa na wieczór nie zaszkodzi ;)

I coś na poprawę humoru:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz